Duurzame oplossingen
SolarEis en Webeasy bouwen duurzame oplossingen voor Leonardushof te Wouw
Slim, succesvol en duurzaam ondernemen begint met goed partnerschap. SolarEis werkt samen met Webeasy op top locaties in Nederland en België, waar innovatie op het gebied van bouwen en groene energievoorzieningen samen komen. Automatiseren voor deze zeer innovatieve oplossingen en deze processen goed sturen en monitoren is hierbij van het grootste belang. SolarEis maakt samen met Webeasy al veel van deze unieke oplossingen. De laatste samenwerking vinden we terug in project Leonardushof te Wouw. Dit project staat voor duurzaam bouwen en ondernemen. Volledig overtuigd dat duurzaamheid niet alleen voor nu belangrijk is maar vooral ook voor later, wordt deze nieuwbouw met 62 appartementen het centrum voor Wonen & Zorg Leonardushof in Wouw voorzien van een zeer duurzame opwekking voor koude en warmte.
De energiebuffer van SolarEis
Verwarmen met ijs, het lijkt een paradox, maar het werkt echt. De natuur zit vol hernieuwbare energiebronnen die niet leiden tot CO2-uitstoot. Het SolarEis systeem combineert t.b.v. verwarming en koeling van vastgoed deze vijf natuurlijke energiebronnen. Zon, lucht, aarde, water en ijs. Het systeem monitort 24/7 waar het meest strategisch energie kan worden onttrokken en/of opgeslagen. Het is een strak gecoördineerd samenspel tussen de ijsbuffer, warmtepomp en de zon/lucht – absorbers.
Tijdens de warmte-vraag -periode selecteert de warmtepomp energie uit de meest efficiënte bron: de absorber of de ijsbuffer. Wanneer er geen warmtevraag is én de temperatuur buiten hoger ligt als in de ijsbuffer, wordt de aanwezige energie d.m.v. de SolarEis absorbers opgeslagen. Deze blijft beschikbaar om ingezet te kunnen worden voor momenten waarop de warmtevraag er wél is. Tegen het einde van de warmte-vraag-periode zal het SolarEis systeem énkel nog energie onttrekken aan de ijsbuffer. De temperatuur in de ijsbuffer daalt daardoor tot het vriespunt. Bij het bereiken van het vriespunt (van vloeibaar naar vast) komt energie vrij (kristallisatie-warmte). Tijdens het kristallisatie-warmte-proces ontstaat er enerzijds energie als bron voor de warmtepomp en anderzijds ontstaat ijs in de buffer welke wordt opgeslagen t.b.v. vrije koeling in de zomer. In de koude-vraag-periode zal het opgeslagen ijs in de buffer worden ingezet t.b.v. vrije koeling van het vastgoed. Heeft het gebouw interne processen die restwarmte genereren, dan kunnen deze worden opgeslagen in de energiebuffer. Overschotten van PV-stroom kan worden omgezet in extra koude-, en/of warmte-energie. SolarEis past daarmee naadloos in de architectuur van SmartGrid’s.
De besturingsstrategie om dit naadloos aan te sturen, is een mooi samenspel van SolarEis en Webeasy. De nieuwste innovaties van automatisering systemen samen met de creatieve oplossingen van SolarEis lijden tot een zeer duurzame oplossing voor uw groene energiebehoeftes. Voor nu en in de toekomst.